Boekrecensie: Red Star Line Cruises


In het Red Star Line Museum in Antwerpen loopt er met ‘Cruise Away’ een tijdelijke tentoonstelling over de cruises die de rederij organiseerde vanaf 1920. Omdat de Verenigde Staten in 1921 en 1924 een immigratiequota instelde, mochten er maar een aantal immigranten het land binnen.

 

Rederij de Red Star Line moest ergens anders inkomsten halen en vond die in het organiseren van cruises.

De schepen waarmee jarenlang immigranten werden vervoerd, werden omgebouwd tot luxe cruiseschepen en het waren alleen de happy few die deze onvergetelijke reis konden maken. De reis duurde 133 dagen en kostte 30 000 dollar. Dit was gigantisch bedrag, als je weet dat een jaarloon van een leraar 1200 dollar per jaar bedroeg.

De cruise vertrok vanuit New York naar Havana, het Panamakanaal, Californië dan de Stille Oceaan oversteken richting Hawaii, Japan, China, Filippijnen, India over de Middellandse zee naar Italië en Griekenland om terug aan te meren in New York.

 

Naast expo wordt er ook een concert van de Flat Earth Society georganiseerd en is er het boek ‘Red Star Line Cruises’ verschenen. Het boek is een zeer mooi, luxueus lees- en vooral kijkboek. Honderden foto’s geven een beeld van het leven zoals het was aan boord. De cruiseschepen waren drijvende hotels, of nog beter paleizen, maar de schepen waren eigenlijk ook gouden kooien die de passagiers met al hun comfort ook afsloten van de gebieden die ze bezochten.

Tentoonstelling Cruise Away in het Red Star Line Museum
Tentoonstelling Cruise Away in het Red Star Line Museum

Fotografe Mashid Mohadjerin maakte samen met journaliste Ayfer Erkul in het voorjaar van 2016 op vraag van het museum een cruise door de Middellandse zee. Ze volgden een stuk van een van de routes van de Red Star Line-cruises. Mashid maakte vele foto’s die naast de historische beelden als een rode draad door het boek lopen. Mashid en Ayfer konden tijdens de cruise ondervinden dat alles wat niet strookt met het beeld van de vakantiebrochures, wordt weggekeken.

 

 

Dit tweede boek ‘Red Star Line Cruises’ is net als het eerste boek uit 2013 echt de moeite waard. Het bevat een stukje vaderlandse geschiedenis wat voor velen nog onbekend is. Het boek geeft een nostalgische terugblik op de jaren twintig van de vorige eeuw, het schetst een beeld hoe de mensen leefden aan boord van de cruiseschepen, maar ook over de mondiale kloof tussen rijk en arm.

 

Bij het boek krijgt u een voucher om gratis het Red Star Line museum te bezoeken.

 

ISBN: 9789059087286 - Gebonden - 176 blz. - Prijs: € 27,50 - Uitgeverij: Davidsfonds

 

De tentoonstelling ‘Cruise Away’ is gratis te bezichtigen tot en met 24 april 2017 in het Red Star Museum in Antwerpen.

Meer info op www.redstarline.be