Boekrecensie: Piep zei de muis - M.J. Arlidge


M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries.  In 2015 debuteerde hij als thrillerauteur met ‘ Iene Miene Mutte’, een razend spannende thriller met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol. Het boek werd lovend onthaald door pers en publiek. 

 

In 2016 verscheen ‘Piep zei de muis’, het tweede boek van M.J. Arlidge met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.

In ‘Piep zei de muis’ krijgen inspecteur Helen Grace en haar team te maken met een seriemoordenaar die nog gruwelijker te werk gaat dan in ’ Iene Miene Mutte’.

 

Het is nu bijna een jaar geleden dat inspecteur Helen Grace een einde had gemaakt aan de gruwelijke moordpartij van haar zus Marianne. Helen had toen de moeilijkste beslissing ooit in haar leven moeten nemen en gaat gebukt onder schuldgevoelens. In deze moeilijke periode besliste ze om één maand na het incident terug aan het werk te gaan.

 

Alan Matthews, een getrouwde man rijdt ‘s avonds rond in een groezelige buurt dat het gebied is van prostituees in Southampton op zoek naar amusement. Maar voor Alan loopt het niet af zoals hij verwacht had, zijn lichaam wordt daar door een junk teruggevonden in een leegstand huis. Inspecteur Helen Grace en haar team komen ter plaatse. Zijn lichaam is ernstig verminkt en uit onderzoek blijkt dat hij op een gruwelijke en pijnlijke manier aan zijn eind gekomen is. Niet veel later wordt bij zijn vrouw en kinderen een pakket bezorgd met als inhoud het hart van Alan.

 

Maar het blijft niet bij deze moord alleen. Al gauw blijkt dat er een seriemoordenaar aan het werk is die het gemunt heeft om getrouwde mannen die er een dubbele agenda op nahouden.

Uit het onderzoek blijkt dat alle vermoorde mannen één ding gemeen hebben: ze bezoeken een bepaalde pornosite en hebben een afspraak bij dezelfde prostituee. In de media wordt de moordenaar de omgekeerde Jack de Ripper genoemd. Helen’s chef Harwood probeert informatie in te winnen en schakelt Emilia Garantia, een tv journalist in.

 

Agent Tony gaat undercover in de prostitutiebuurt, wat niet zonder gevaar is voor zijn leven. Voor Helen Grace zijn het bijzonder zware tijden, zowel privé als op de werkvloer.

Helen en haar team  beginnen aan de race tegen de klok om de seriemoordenaar te stoppen voor er nog meer slachtoffers vallen. Maar het loopt niet van een leien dakje, ze hebben te maken met een uiterst slimme seriemoordenaar. Helen heeft geen idee wat er haar nog te wachten staat...

 

‘Piep zei de muis’ begint waar ‘Iene Miene Mutte’ eindigde. Omdat er in deze thriller nog dieper wordt ingegaan op de gevoelens van de personages is het een aanrader dat je ‘Iene Miene Mutte’ ook gelezen hebt, zodat je op de hoogte bent van wat er gebeurd is.

Deze 382 bladzijden thriller bestaat uit korte hoofdstukken. In ieder hoofdstuk komt een ander personage aan het bod zodat je een volledig beeld krijgt van elk personage. Alles wordt tot in detail beschreven en de personages zijn zo levendig en realistisch weergegeven dat er tussen hen en de lezers een hechte band ontstaat.

 

Elk hoofdstuk eindigt zo spannend en boeiend dat je niet anders kan dan verder lezen. Arlidge is een echte verhalenverteller en hij heeft de kunst om de spanning in het verhaal te houden tot op het einde. Zijn boeken zijn een echte verslaving, als je één hebt gelezen, wil je ze allemaal lezen.

 

Deze thriller leest heerlijk weg en zal nog lang nazinderen in je hoofd. De mannelijke lezers zullen na dit verhaal wel twee keer nadenken vooraleer ze plannen maken voor een prostitutiebezoekje...

De originele titel is’ Pop Goes The Weasel’ en is naar het Nederlands vertaald door Mariëtte van Gelder. Het boek verscheen in januari 2016 en is inmiddels al aan de vierde druk toe. Van een succes gesproken!

Inmiddels is er al een derde deel uit: ‘Pluk de Roos’ verscheen in juli.

 

ISBN: 9789022575321 - Paperback - 384 blz. Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Boekerij