Boekrecensie: Onder Vlaamse Velden - Arnout Hauben & Johanna Spaey


Naast de televisiereeks op één ‘Ten Oorlog Special: Onder Vlaamse velden’, is er ook het gelijknamig boek over De Groote Oorlog van Arnout Hauben en Johanna Spacy verschenen.

 

Arnout Hauben maakte eerder de reeksen ‘Ten Oorlog’, over de memorabele tocht van Nieuwpoort naar Gallipoli en ‘Ten Oorlog II’, over de onvergetelijke reis in de voetsporen van Amerikaanse en Russische troepen.  

 

Aanleiding van deze Ten Oorlog Special waren werkzaamheden in Langemark. In deze West-Vlaamse gemeente werd er in april van dit jaar een nieuwe gaspijplijn aangelegd. Acht kilometer dwars door een gebied waar er 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog plaats vond.

 

In februari kreeg Arnout een telefoontje van Maarten Bracke en Simon Verdegem, twee archeologen die de televisiemaker de kans gaven om archeologische opgravingen te doen op de plaats waar er straks de nieuwe gaspijp zou lopen. Veertig dagen de tijd krijgt Arnout, meer niet…

 

Hauben liet zich overtuigen door de twee archeologen, het gebied tussen Langemark-Poelkapelle en Houthulst werd afgegraven en in maart startte de zoektocht naar stoffelijke resten, loopgraven, bunkers, munitie en dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit WO I.

 

Het resultaat daarvan lees je in ‘Onder Vlaamse Velden’, dat opgemaakt is als een mooi en uniek dagboek. Dag na dag noteerde Arnout zijn verhaal en ontdekkingen. Vaak kleine zaken, maar de tv-maker en archeologen deden ook een bijzondere vondst: het lichaam van kapitein Henry John Innes Walker. Deze Nieuw-Zeelandse kapitein stierf op 25 april 1915 en werd na 101 jaar teruggevonden.

 

‘Onder Vlaamse Velden’ bevat unieke foto’s en staat boordevol interessante verhalen over gebeurtenissen die zich aan het front afspeelden. Het is een leerrijk boek en je hoeft helemaal geen archeoloog of historicus te zijn om te kunnen genieten van dit boek. Een aanrader!

 

ISBN: 978-94-6310-192-9 - Paperback met flappen - 208 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Polis