Boekrecensie: Moço - Patrick Conrad


Auteur Patrick Conrad heeft met zijn thriller ‘Moço’ de achttiende Knack Hercule Poirotprijs gewonnen.


Patrick droeg deze prijs op aan recensent Fred Braeckman, de dit jaar overleden drijvende kracht achter de onderscheiding. Het was de vijfde keer dat Conrad genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs. Met ‘Moço’ heeft hij deze bekroning dubbel en dik verdiend.


De Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Patrick Conrad krijgt een cheque van 5000 euro en een MontBlancpen Leo Tolstoy, limited edition. De jury selecteerde de winnaar uit een shortlist van vijf boeken.

Moço

Het is 31 december 1999. Harry Kramer, fotograaf bij het sensatieblad Shock uit Antwerpen gaat zijn jaarlijks, verplicht bezoek brengen aan zijn moeder.  

 

Maar hij komt te laat, bij het aankomen ligt zijn moeder dood op straat voor haar appartement. Ze is van de derde verdieping door het raam gesprongen, dus is het voor commissaris Nols duidelijk: Maria Kramer- Van Leemput, de moeder van Harry, heeft zelfmoord gepleegd.

 

Maar Harry sluit zelfmoord uit, zijn moeder leefde al jaren in een rolstoel en kan nooit alleen uit het raam gesprongen zijn. Maar wie zou er nu een oud, kreupel vrouwtje zo maar uit het raam gooien?

Harry gaat op zoek in het verleden van zijn moeder en hoopt via foto’s en brieven, die hij in het appartement vindt,  meer te weten te komen over haar verleden. Harry ontdekt in het appartement dat er een schilderijtje van Permeke verdwenen is en dat sinds de dood van zijn moeder Moço, de zwerver die tegenover het appartement in het park leeft, spoorloos verdwenen is.

 

De zoektocht van Harry legt het verleden van zijn moeder bloot en hij staat versteld van de verrassende onthullingen die met het onderzoek naar boven komen…

 

‘Moço’ is de veertiende thriller van Patrick Conrad. Het boek bevat een sterk en spannend verhaal, de auteur neemt je mee in het leven van van Harry Kramer, die hoe meer hij over het leven van zijn moeder zoekt, hoe meer hij over zichzelf ontdekt.

 

‘Moço’ is een roman noir die we aan elke liefhebber van dit genre zeker kunnen aanbevelen.

 

Patrick Conrad (Wilrijk, 16 juli 1945) is naast auteur ook dichter, plastische kunstenaar, scenarioschrijver en filmregisseur. Conrad was een van de stichtende leden van het befaamde Antwerpse dichtersgenootschap The Pink Poets. Zijn werk werd vertaald naar o.a. het Engels en het Duits. In 2007 won hij met ‘Starr’ de Diamanten Kogel.

 

ISBN: 9789460013447 - Paperback - 304 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Vrijdag