Boekrecensie: Kuifje in het Land van de Sovjets - Hergé


‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is het allereerste avontuur van Kuifje, de kleine reporter van ‘Le petit Vingtième’. Dit album is opnieuw uitgebracht en voor de eerste keer in kleur.

 

Het eerste album uit de Kuifje-reeks van Hergé verscheen voor het eerst in het Frans in 1930. In 1975 verscheen de Nederlandstalige versie onder de titel ‘Kuifje in de Sovjet-Unie’ en in 1988 werd deze gewijzigd naar de huidige titel. Hergé was pas 21 jaar oud toen hij dit album tekende en heeft dit album altijd als een ‘jeugdzonde’ beschouwd.

 

Michel Bareau en Nadège Rombaux van de Studios Hergé zorgden voor het aanbrengen van de kleuren. Door de inkleuring is het stripalbum beter leesbaar en worden de tekeningen duidelijker. Met deze inkleuring krijgt het album een verjongingskuur. Het zal voor vele (jonge) lezers een eerste kennismaking worden met dit stipverhaal en voor de verzamelaars zeker een gegeerd object.

 

Het verhaal

Reporter Kuifje is een reporter voor het blad ‘Le petit Vingtième’ en krijgt van zijn baas de opdracht om naar de Sovjet-Unie te reizen om verslag uit te brengen over wat er zich daar afspeelt.

Het wordt een avontuurlijke reis voor onze jonge verslaggever, waarbij het gevaar achter elke hoek loert. Samen met Bobby vertrekt hij per trein naar Duitsland en ontsnapt hij al direct aan een bomaanslag. In Berlijn aangekomen krijgt hij de schuld van de ramp en belandt in de gevangenis.

 

Kuifje weet te ontsnappen en komt uiteindelijk in de Sovjet-Unie aan. Maar daar is onze verslaggever evenmin veilig. Russische geheime agenten doen er alles aan om te voorkomen dat Kuifje de berichten over hun land zal publiceren. Samen met zijn hond Bobby wordt het een onvergetelijke reis voor de Brusselse reporter...

 

‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is een must have voor alle Kuifje-fans. Het allereerste album eindelijk in kleur verkrijgbaar. Het is even wennen aan de tekeningen van de jonge Hergé, maar ‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is een album vol avontuur en actie, met naast Kuifje een grappige en sarcastische Bobby in de hoofdrol. Verder ontdekken we in dit album hoe het komt dat Kuifje een haarlok (een kuifje) omhoog heeft staan.

 

‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is uitgebracht door Casterman en is in drie versies verkrijgbaar.

Softcover / 144P / € 10.95 / ISBN: 9789030371977

Hardcover / 144P / € 14.95 / ISBN: 9789030371984

Hardcover luxe / 160P / € 32 / ISBN: 9789030371991