Boekrecensie: Kost van toen - voor alledag en zondagnoen


Bij Uitgeverij Davidsfonds is het kookboek ‘Kost van toen - voor alledag en zondagnoen’ verschenen. Het is niet een zoveelste kookboek in de rij, ‘Kost van toen’ bevat 55 recepten van de rusthuisbewoners van VZW Foyer de Lork. Foyer de Lork bestaat uit zestien woonzorgcentra en er verblijven ongeveer 1500 mensen.

 

Vroeger had wel elke huisvrouw een keukengeheim of een recept voor een familiegerecht. Een gerecht dat op feestdagen, met de kermis of op een doordeweekse dag werd klaargemaakt. De recepten werden van generatie op generatie overgeleverd. Het is verbazingwekkend hoe de huisvrouwen vroeger met de eenvoudigste ingrediënten toch een overheerlijke maaltijd konden maken.

 

De recepten van onze grootouders zijn vaak nooit op papier gezet en dat inspireerde de animatieteams van Foyer de Lork om ‘receptentocht’ te gaan bij de bewoners van hun zorgcentra en serviceflats. De bewoners, vooral de vrouwen, verklapten hun recepten en herinneringen aan het personeel die alles noteerden en uitprobeerden, met dit unieke kookboek als resultaat.

 

De gerechten in ‘Kost van toen’ zijn netjes onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Je vindt er klassiekers zoals konijn met puimen, pasta carbonara, hutsepot en paling in ’t groen in terug, op grootmoeders wijze klaargemaakt. Of wat denk je van de vaak vergeten recepten zoals perenbotermelk, aardappelen in uiensaus, oliebollen, biscuit, bommakoek, verloren brood of  rapen in melksaus? Deze en nog veel meer recepten zijn gebundeld in dit unieke kookboek.

 

Bij elk gerecht staat steeds de ingrediënten en de bereiding vermeld. Dit samen met prachtige foto’s van Roos Mestdagh. Ook leuk om te lezen zijn de herinneringen en anekdotes van de bewoners zelf. Ze vertellen over hun jeugd en hun tijd als huismoeder. Hoe het leven er toen aan toe ging en wat er op tafel kwam.

 

‘Kost van toen - voor alledag en zondagnoen’  is een echte aanrader. Vijfenvijftig zorgvuldig geselecteerde recepten, eenvoudig klaar te maken, die ervoor zorgen dat elke hedendaagse huisvrouw heerlijke gerechten ‘uit grootmoeders tijd’ kan klaarmaken.

 

De opbrengst van dit boek gaat naar de animatieteams van Foyer de Lork en de vzw For a better life, een organisatie die geld inzamelt om het gericht uit te delen aan vzw’s en kleinschalige organisaties die het welzijn van kinderen bevorderen.

 

De bewoners van Foyer de Lork zijn benieuwd naar uw reacties, complimenten, tips en foto’s van klaargemaakte recepten. U kan alles door sturen via dirk.willems@foyerdelork.be of sturen naar Acaciastraat 6, 2440 Geel.

 

ISBN: 9789059088122 - Hardcover - 162 blz. - Prijs: € 27,50 - Uitgeverij: Davidsfonds