Boekrecensie: Kersten - De lijfarts van Himmler - Patrice Perna & Fabien Bedouel


Bij uitgeverij Glénat is er het stripalbum  ‘Kersten, de lijfarts van Himmler’ verschenen. Een album gebaseerd op waargebeurde feiten over het leven van de Finse dokter Felix Kersten (1898 – 1960), die tijdens de Tweede Wereldoorlog de persoonlijke lijfarts van Heinrich Himmler was.

 

Het verhaal speelt zich via flashbacks af tussen 1939 en 1953. Himmler lijdt aan verschrikkelijke maagpijn en Kersten kan hem helpen te verlossen van deze pijn. Zo wordt hij de persoonlijke arts van Himmler, die steeds paraat moet staan wanneer de reichsführer hem nodig heeft.

 

Kersten wordt de vertrouweling van Himmler, maar niet iedereen uit zijn omgeving is daar zo blij mee. De Duitse kopstukken zien hoe Kersten, nota bene een Fin, steeds in bescherming wordt genomen door Himmler.

 

Wat de Nazi’s niet weten is dat Felix Kersten in het geheim meewerkt aan de bevrijding van honderden Nederlanders uit de concentratiekampen. Hij en zijn kompanen zetten belangeloos hun leven op het spel en brachten duizenden gevangenen en gedeporteerden in veiligheid.

 

Toch wordt Kersten na de oorlog beschuldigd van collaboratie. Zo begint dit spannend en historisch verhaal in 1945 in Stockholm, Zweden.  Zijn neuturalisatie tot Zweeds burger wordt, tegen alle afspraken in,  verworpen. Hij wordt door de nieuwe minister ervan beschuldigd dat een pact met de duivel heeft gesloten en Felix wordt niet toegelaten in het land…

 

Felix Kersten is een van de’vergeten’ helden van de Tweede Wereldoorlog, hij stelde zich steeds bescheiden op en redde heel wat mensenlevens. Dankzij deze strip van Patrice Perna, met tekeningen van Fabien Bedouel, komen we meer te weten over deze held.

 

‘Kersten, de lijfarts van Himmler’ is eenzeer goede strip, zeker interessant voor lezers die meer over de Tweede Wereldoorlog willen weten. Het boek bevat een goed opgebouwd en historisch verhaal, over gebeurtenissen uit het verleden die nooit mogen vergeten worden.

 

ISBN: 9789462940116 - Hardcover - Prijs: € 19,95 - 96 blz. - Uitgeverij: Glénat