Boekrecensie: Eddy Merckx ~ De Biografie - Johny Vansevenant


Eddy Merckx werd dit jaar op 17 juni zeventig jaar. Hij werd overal gevierd en gehuldigd en er was een groots opgezette tentoonstelling in Brussel, samen met zijn boezemvriend Jacky Ickx, die ook 70 jaar werd dit jaar.


En als kers op de taart schreef wielerauteur en wetstraatjournalist Johny Vansevenant dé ultieme biografie over Eddy Merckx. Een prachtig, lijvig boek waarin je naast de kampioen Merckx ook de mens Eddy leert kennen. ‘Eddy Merckx - De Biografie’ is een uniek boek over de grootste wielrenner aller tijden.

Vansevenant heeft met dit boek een meesterwerk afgeleverd, het boek bevat getuigenissen van familieleden, bondgenoten, zijn echtgenote Claudine.

Johny Vansevenant sprak met de broer en zus van Eddy Merckx, zijn sportbestuurder Bob Lelangue, verzorger Guillaume Michiels, zijn vele ploegmaats en tegenstrevers en uiteraard met ‘De Kannibaal’ zelf. Johny sprak maar liefst 14 uur lang met Eddy over de gloriemomenten, maar ook over de zwarte bladzijden uit zijn carrière.

"Eddy vertelt over zijn jeugd en wielerloopbaan, tot zijn carrière als fietsenfabrikant", aldus Johny Vansevenant. "Hij vertelt over zijn eerste Tour de France, over zijn val tijdens de dernymeeting in Blois, die hem fel verzwakte als klimmer, over zijn werelduurrecord, over zijn indrukwekkende beklimming van de Tre Cime di Lavaredo, die hem zijn eerste zege in de Ronde van Italië opleverde, over de betwiste positieve dopingcontrole in Savona, die hem een Giro-zege kostte, over zijn verhouding met tal van andere kampioenen zoals Rik Van Looy, Jacques Anquetil, Luis Ocaña, José-Manuel Fuente, Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck.”

Eddy vertelt in de biografie over zijn opvoeding en het karakter dat hij van zijn ouders heeft meegekregen, over zijn nooit aflatende honger naar overwinningen en in het boek licht Eddy een tipje van de sluier op waarom hij zo vaak won (525 officiële overwinningen!).


‘Eddy Merckx - De Biografie’ bevat het wonderlijke verhaal van hoe een introverte kruidenierszoon uit Sint-Pieters-Woluwe de grootste wielrenner aller tijden werd. Naast de vele interviews had Vansevenant urenlang opzoekwerk in oude magazines en kranten om tot dit resultaat te komen: een uniek, nooit eerder uitgebracht boek over Eddy Merckx.


Het boek omvat 416 pagina's, bevat nooit gepubliceerde foto's uit het familie-archief en veel actiebeelden. Het werd uitgegeven door Uitgeverij Kannibaal en er is ook een Franstalige versie verkrijgbaar.

Johny Vansevenant (1958) is een van de grootste kenners van het Merckx-tijdperk. Voor deze biografie heeft hij meer dan tien jaar researchwerk verricht.


Eerder schreef hij samen met Patrick Cornillie 'De mannen achter Merckx', over de ploegmaats van de Kannibaal. Van zijn hand is ook 'Mannen tegen Merckx', met getuigenissen van dertig Belgische en Nederlandse toprenners over hun strijd met de uitzonderlijke kampioen. Vansevenant volgt sinds 1990 de Belgische politiek voor de VRT-radio en kreeg voor zijn politieke berichtgeving een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt in 2012.


ISBN 978 94 9208 151 3 - Hardcover 416 blz. - Prijs: € 35,95 - Uitgeverij: Kannibaal