Boekrecensie: De Kinderen van Calais - Lara Taveirne


Lara Taveirne (°1983) heeft met haar debuutroman ‘De kinderen van Calais’ de Debuuutprijs 2015 in de wacht gesleept. De Debuutprijs is goed voor 6.200 euro en werd uitgereikt op de officiële opening van de Boekenbeurs in Antwerpen.


Lara mocht haar prijs in ontvangst nemen uit de handen van Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. De Debuutprijs is een initiatief van Boek.be en wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandstalig literair debuut uit Vlaanderen. Negen romans waren genomineerd voor de onderscheiding.

De kinderen van Calais


Het verhaal start met de twee vriendinnen Lilith en Violaine, die elkaar een brief schrijven met herinneringen uit hun jeugd. Hoe ze samen op het strand zaten, de mooiste schelpen zochten, hun eerste bikini kochten,..kortom, de twee waren hartsvriendinnen van het zuiverste soort.


Tot de bewuste dag in juni 1976. Beneden aan de kliffen van Cap Blanc Nez wordt Violaine gevonden. 135 meter hoger staan de twee boekentassen van de twee meisjes. Van Lilith geen spoor...

Lara Taveirne haalde de inspiratie voor haar boek  uit een krantenartikel uit 2005. In het artikel stond dat er twee meisjes verdwenen waren, hun boekentassen waren gevonden bovenaan een klif nabij Calais en een van de meisjes was beneden dood teruggevonden op het strand. Het andere meisje zou volgens de speurders de moed niet hebben gehad om te springen en zou zich ergens verstoppen.


Taveirne schreef met deze gegevens dit prachtig verhaal. een verhaal over alle mogelijke soorten van liefde: moederliefde, zussenliefde en naastenliefde. De roman bevat meerdere verhaallijnen en personages, die de auteur zo mooi weet te beschrijven en zo een sfeer creëert alsof je als lezer middenin het verhaal staat.

Met Lara Taveirne is er dit jaar opnieuw een  terechte en verdiende winnaar van de Debuutprijs.

ISBN: 9789022329474 - Paperback - 285 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Manteau