Boekrecensie: De Beukelaer's Fabrieken -                                  Bart Nevens & Luc Tansens


Ter gelegenheid van Antwerpse koekenstad 2015 is er met 'De Beukelaer’s fabrieken, biscuits en chocolade' een boek van Bart Nevens en Luc Tansens verschenen.


Luc Tansens was meer dan 30 jaar produktontwikkelaar bij De Beukelaer, Bart Nevens werkt sinds 1991 in de koekjesfabriek te Herentals.Antwerpen wordt niet voor niets de koekenstad genoemd. Begin vorige eeuw krioelde het er van de koekjes - en chocoladefabrikanten met als bekendste het koekjesfabriek van De Beukelaer.


'De Beukelaer’s fabrieken, biscuits en chocolade' is een boek over de geschiedenis over de eerste koekjesfabriek in België. Het is in 1870 dat Edward De Beukelaer in de Lange Kivietstraat in Antwerpen een bescheiden koekjesfabriek start. Edward was een bakkerszoon en heeft koekjes leren maken met de overschot deeg van zijn vader en bakte in een klein oventje na zijn uren zijn eerste koekjes.

Later is hij verhuisd naar Antwerpen en startte daar zijn eerste fabriek. De eerste jaren kende Edward geen succes, hij was geen sant in eigen land want de Engelse biscuits waren gekend als de fijnste biscuits. Door de twee wereldtentoonstellingen in Antwerpen is hij bekend geworden en kwam het succes.

 

De koekjesfabriek was al snel te klein en is er in Herentals, aan het Albertkanaal, een veel grotere en moderne fabriek gebouwd. Tot vandaag is Herentals de grootste koekjesfabriek in Europa.

 

Kent u ze (nog)?: Petit Beurre, Choco-Prince, Zip, Leo, Cent Wafer, Chokwi, Boudoir, Penny Wafer of Zip? allemaal producten die ontstaan zijn bij De Beukelaer.

'De Beukelaer’s fabrieken, biscuits en chocolade'  bevat naast het verhaal ook honderden foto’s en tekeningen over de koekjes, fabrieken en dergelijke meer.Het boek neemt de lezer mee in de rijke geschiedenis van De Beukelaer, vanaf 1870 tot 2015.


'De Beukelaer’s fabrieken, biscuits en chocolade' is een boek om in te bijten!


Het boek is te koop bij Standaardboekhandel of in de Stadswinkel, Grote Markt te Antwerpen.

Softcover, 164 bladzijden, kleur: 20 euro

Hardcover, 164 bladzijden, kleur: 30 euro