Boekrecensie: Ben Johnson - De Outsider


Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verscheen ‘De Outsider’, de autobiografie van de Canadese sprinter Ben Johnson.

 

Ben Johnson won op het WK in Rome in 1987 de 100m voor Carl Lewis, die tot dan de beste sprinter ter wereld was. Een jaar later tijdens de finale van de 100m op de Olympische Spelen in Seoul won opnieuw Johnson met een fantastische tijd: 9,79 seconden. Carl Lewis, zijn aartsrivaal, won zilver met een tijd van 9,92 seconden.

 

Ben Johnson was op dat moment de snelste man ter wereld, maar niet voor lang. Hij werd op doping betrapt en moest zijn gouden medaille terug inleveren.

 

Deze 100m finale in Seoul zou later de geschiedenis ingaan als ‘The dirtiest race in history’ en wordt nog steeds omschreven als een van de grootste dopingschandalen die de atletiek ooit heeft gekend.

De feiten zijn intussen 28 jaar geleden en voor het eerst praat de in Jamaica geboren sprinter vrijuit en vertelt hij over zijn leven en vooral wat er gebeurd is op de Olympische Spelen.

 

Johnson praat over zijn jeugd, zijn carrière, zijn coach Charlie Francis die hem kneedde tot een topsprinter, dokter Jamie Astaphan die voor de steroïden zorgde, de Canadese atletiekfederatie die steeds voor problemen zorgde waardoor Ben later in financiële problemen zou geraken, over zijn depressie en zijn privéproblemen...In ‘De Outsider’ gaat de Canadese sprinter geen enkel onderwerp uit de weg.

 

In ‘zijn autobiografie praat Ben Johnson vooral over Carl Lewis, de Amerikaanse sprinter die smerige spelletjes met hem speelde , Lewis voerde steeds een psychologische oorlog met Johnson en overal waar Lewis verscheen probeerde hij Ben belachelijk te maken.

Ben Johnson beweert in zijn boek dat het door Carl Lewis komt dat hij op doping betrapt is in 1988. Johnson is ervan overtuigd dat André Jackson, iemand uit de entourage van Lewis, enkele pilletjes in het biertje deed dat Johnson dronk alvorens hij een plasje kon maken in het antidopinglokaal, na afloop van de 100m finale in Seoul.

 

In ‘De Outsider’ vertelt Ben Johnson openlijk over leven, hij vind dat de wereld recht heeft op de waarheid. Of dat Ben echt de waarheid vertelt, zullen we nooit te weten komen. In elk geval, als hij de waarheid vertelt, is hij tijdens zijn carrière meermaals bedrogen door velen: door managers, de hele atletiekwereld en vooral door Carl Lewis, die het niet kon verkroppen dat hij niet langer nummer 1 was.

Het boek leest als een trein en is zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Voor wie in 1988 aan het scherm gekluisterd zat, zullen zeker vele herinneringen terug boven komen. Voor de jongere lezers wordt het misschien een kennismaking met een van de kleurrijkste atleten uit de atletiekgeschiedenis.

 

ISBN:9789089316684 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 22,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts