Boekrecensie: Antwaarpe mé De Strangers


De Strangers zijn wereldberoemd in Vlaanderen. De Antwerpse groep werd opgericht in 1952 en kende hun grootste successen tussen 1965 en 1990. De Strangers verwierven vooral  bekendheid door humoristische en vaak maatschappijkritische teksten in het Antwerps dialect op zeer bekende hit-melodieën te zingen. Nummers als Schele Vanderlinden ( Gigi L' Amoroso van Dalida), Oh Mijnen Blauwe Geschelpte ( Paloma Blanca van George Baker Selection) en Bij de Rijkswacht (In the Navy van de Village People) zijn liedjes die zovele jaren later nog door iedereen meegezongen worden.

 

De groepsleden Nest, Alex, John en Bob zijn echte Sinjoren en hebben een boek uitgebracht waarin ze Antwerpen en zijn inwoners laten zien door de ogen van de Antwerpenaars zelf. Hun liedjesteksten over ‘de schoonste stad van de wereld’ hebben ze gebundeld in het boek ‘Antwaarpe mé De Strangers’.

 

Het boek bevat 40 Antwerpse dialectliedjes, die je met de bijhorende QR-code kan inscannen met je smartphone om ze te beluisteren én te bekijken.

‘Antwaarpe mé De Strangers’ is een boek voor zowel de Antwerpenaar als de niet-Antwerpenaar. Door de liedjesteksten leer je meer over de Koekenstad, voor zij die wat moeilijkheden hebben met het Antwerpse dialect, worden de typische Antwerpse dialectwoorden verklaard.

 

Leer de Scheldestad beter kennen dankzij nummers als ‘Antwârpse Vogelmarkt’, ‘’t strand van St-Anneke’, ‘Stad on de Schelde’ en ‘Nor de dierentuin’.

 

In het boek staat zelfs een heuse Strangerswandeling.  Je komt helemaal in de Antwerpse sfeer met deze ontspannende wandeling en de passende Strangersliedjes dankzij de QR-codes. Met de tien kilometer lange wandeling ontdek je de leukste plekjes van Antwerpen. Je kunt de wandeling nog uitbreiden met uitstappen naar Linkeroever (6km), het Zuid (3km) of de Dam (2km).

 

‘Antwaarpe mé De Strangers’ is een boek dat zeker de vele fans zal bekoren. Het is leuk om met de liedjes van de Strangers Antwerpen te ontdekken, want zij zijn zowat de bekendste en beste ambassadeurs van hun stad.

 

Naast het boek is er de cd met 18 nummers , waaronder twee nieuwe Strangersliedjes 'Oosterweel' ( What’s the pressure van Laura Tesoro) en 'Da komt ammol goe' (50 ways to leave your lover van Paul Simon) en twee bonusliedjes: ‘Biografiekelieke’ en ‘Danke menselief’.

 

Antwaarpe mé De Strangers - Auteur: René Van Camp

ISBN: 9789053254196 - Softcover - 132 blz- met bijhorende Cd - Prijs: € 33,95 - Uitgeverij: Artus