Boekrecensie: 200 jurken - Evelien Cabie


Je wilt een jurk maken, maar je vindt niet het patroon dat je in gedachten had. Iedereen herkent dit probleem wel, maar dit hoort dankzij het boek ‘200 Jurken’ van Evelien Cabie voortaan tot het verleden.


Evelien Cabie is een enthousiaste blogster. Ze werkte lang als architect, maar heeft in naaien haar passie ontdekt. En er is nog meer, Evelien heeft een boek geschreven met als titel ‘200 jurken’.


Met 20 basispatronen stelt Evelien Cabie talloze verrukkelijke jurkjes samen voor elk type vrouw van maat 34 tot en met 54. Met dit boek bewijst ze ook dat elke vrouw leuk staat met een jurk, zolang ze maar voor het juiste model kiest.


Want een eerste stap naar de perfecte jurk is bepalen welk figuur je hebt. Aan de hand van een stijlgids kan je jouw figuur bepalen. Bij elk figuur staat waar je het best voor kiest en wat je absoluut moet vermijden. Maar vaak zijn er nog punten die extra aandacht vragen. Denk maar aan een grote of kleine boezem, groot of klein van gestalte of je hebt een buikje. Ook hier geeft Evelien vele tips voor.

Een heel belangrijk punt is de kleur van de jurk. Je huids- en haarkleur en de kleur van je ogen spelen een belangrijke rol hierbij. Aan de hand van een schema kan je perfect bepalen welke kleuren bij jou passen.


Ook de keuze van stoffen en het verwerken hiervan komt uitgebreid aan bod alsook de meest courante aanpassingen die je eventueel moet doen aan een patroon en de basistechnieken.


Ga nu zelf aan de slag en bepaal met de uitleg in het boek, je kleurtype en figuur en kies jouw perfecte jurk uit het overzicht. Met de bijgevoegde patronen, duidelijke beschrijvingen en praktische tekeningen leer je stap voor stap hoe je te werk moet gaan om de droomjurk te maken die je op het lijf gegoten is.


Bij elke jurk zie je een overzicht van de verschillende modellen en met de patronen kan je eindeloos variëren. De topjes en rokjes, kragen en mouwen passen voor elk model. Zo kan je naar hartenlust combineren en kan je 200 verschillende jurken maken.


‘200 Jurken’ is niet zomaar een patronenboek, maar het is enig in zijn soort. Dit boek bevat niet alleen de mooiste jurken, maar heeft ook een nog nooit geziene primeur. Met de gratis SCAN 3D app, die je kan downloaden op je tablet of smartphone, kan je alle jurken in 360° bekijken door het boek rond te draaien of door jouw smartphone rond de jurken te bewegen. De modellen springen uit de pagina en je krijgt nog een beter zicht hoe de jurk er uitziet.


‘200 Jurken’ is een helder, overzichtelijk boek waarmee zowel beginners als gevorderden aan de slag kunnen gaan. Een ideaal cadeau voor beginnende en ervaren naaisters.


ISBN: 9789401426947 - Hardcover - 122 blz. - Prijs: € 29,99 - Uitgeverij: Lannoo