Jan Rosseel stelt zijn boek 'Belgische herfst. Belgian autumn. L’Automne Belge' voor in Antwerpen


Fotograaf Jan Rosseel stelde zijn boek 'Belgische herfst. Belgian autumn. L’Automne Belge’ voor in het Fotomuseum in Antwerpen.


Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling, die loopt in het FotoMuseum van 26 juni tot 4 oktober 2015.


'Belgische herfst. Belgian autumn. L’Automne Belge’ is een beklijvend boek over de Bende van Nijvel. In het najaar van 1985 kwam een einde aan een reeks bloedige overvallen op Belgische supermarkten gepleegd door de ‘Bende van Nijvel’. Achtentwintig mensen lieten daarbij het leven. De vader van Jan Rosseel (1979) was een van hen. Deze periode van geweld wordt gezien als een van de donkerste pagina's uit de Belgische geschiedenis.

Nu, bijna dertig jaar later, zijn ondanks uitvoerig politieonderzoek, een uitgebreid dossier, gevonden bewijsmateriaal en verslagen van getuigen, de daders nooit opgepakt en werden de aanslagen nooit opgehelderd.


Dit knap vormgegeven boek is Jan Rosseels persoonlijke zoektocht naar de Bende van Nijvel, opgebouwd uit foto’s en documenten, herinneringen en referenties. Rosseel wil met de tentoonstelling en het boek geen reconstructie van de feiten bieden, hij combineert bewijsstukken uit politiearchieven met foto’s van cruciale locaties en verzonnen personages.

Jan Rosseel scheert langs de ‘waarheid’ en wijst op de onmogelijkheid om een realistisch relaas te geven, een snijdende parallel met het gerechtelijk onderzoek dat naar de zaak gevoerd is.


Jan Rosseel (BE, °1979) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (NL) en de Danish School of Media and Journalism in Aarhus (DK).


Het boek  'Belgische herfst. Belgian autumn. L’Automne Belge’  is een prachtig fotoboek, uitgegeven door Uitgeverij Hannibal en te koop aan € 45.


ISBN 978 94 9208 142 1 - Hardcover met Zwitserse binding - 232 bladzijden + twee ingesloten boekjes van elk 12 bladzijden -  Drietalige editie Engels-Nederlands-Frans - Uitgeverij: Hannibal


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: