Recensie: At Summer's End - Kim de Bruin


Wanneer ik ‘At Summer’s End’ in handen kreeg, dacht ik eerst dat het een Engelstalig boek was, maar dat is het niet. Bij het lezen van de titel was ik heel benieuwd wat voor een boek het zou zijn, dus ging ik snel naar de achterflap lezen om iets meer te weten te komen. De samenvatting is  heel mysterieus en kon niet wachten om te beginnen met lezen.

 

Om het spannend en mysterieus te houden, ga ik bewust niets prijsgeven van de thema's die worden aangesneden.

'At Summer's End' is het verhaal van de 15-jarige Lynn. Net voor de zomervakantie vertelt haar vader dat ze gaan verhuizen naar hun vakantiehuis aan zee om daar een nieuw leven te beginnen. Lynn's ouders zijn gescheiden en haar vader is hertrouwd met Saskia, moeder van drie kinderen.


Voor Lynn is dit een volledig nieuwe situatie. Ze moet haar vriendinnen en haar vertrouwde omgeving achter zich laten. Haar stiefmoeder Saskia en haar kinderen heeft ze nog nooit ontmoet. Zo Lynn heeft ineens twee stiefbroers, de 18-jarige Brandon en de 10-jarige Robin en een stiefzus van 12 jaar, Leigh.

Lynn moet wennen aan de nieuwe situatie en aan haar nieuwe familie. Het contact met Leigh en Robin verloopt goed. Alleen haar relatie met Brandon is niet perfect. Hij is afstandelijk, negeert haar en gunt haar geen woord. Lynn probeert contact te zoeken met Brandon, maar het lukt niet. Ze denkt dat er iets mis is met haar.

Lynn gaat naar de stad op bezoek bij haar moeder en haar vriendinnen Chris en Tiene. Ze heeft een fantastische tijd. Met haar vriendinnen doet ze leuke dingen en ontmoet ze Joey. Lynn is stapelverliefd op hem en de twee beleven een leuke tijd.


Maar Joey wil verdergaan dan Lynn eigenlijk wil. Op de laatste dag van de zomervakantie gebeurd er iets dramatisch dat haar hele leven totaal veranderd..


Na de vakantie begint het nieuwe schooljaar. De school is voor Lynn een hele nieuwe omgeving waar ze niemand kent. Dit maakt het er niet gemakkelijker op.Ze gaat zich anders gedragen en trekt zich meer en meer terug.


Lynn vertrouwt niemand meer, probeert alles in haar eentje te verwerken en praat niet meer. Maar dan begint Brandon te praten en komt Lynn beetje bij beetje te weten waarom hij zich zo gedraagt. Ze heeft begrip voor hem en groeien meer en meer naar elkaar toe. Tot het noodlot toeslaat...

'At Summer's End' is een Young Adult boek geschreven door de 21-jarige Kim de Bruin. Kim schrijft al verhalen sinds haar dertiende. Dit boek heeft ze in een paar weken geschreven. Deel 2 en 3 zijn ook al geschreven.

Op de cover van het boek staat er een tekst die niet grammaticaal correct in orde is. Dat heeft zo zijn redenen. Het is een tekst geschreven door Brandon, met een bepaald gevoel.

Omdat het boek bestemd  is voor Young Adults, heeft de uitgever ervoor gekozen om de passage te laten zoals ze is en zo te gebruiken. Het was voor de uitgever een lastige beslissing, maar de authenticiteit wint het van de grammatica.

De hoofdpersonen in het verhaal zijn Lynn en Brandon. Het verhaal wordt verteld door Lynn. De lezer sluit Lynn meteen in het hart, dat gevoel is er niet bij Brandon. Hij is irritant. Maar hoe meer je te weten komt over zijn leven, hoe meer je begrijpt waarom hij zo doet en krijg je zelfs sympathie voor hem.


De thema's die behandeld worden in het boek zal de lezer ongetwijfeld bekend voorkomen. Je verwacht dit niet bij het lezen van de titel. Spijtig genoeg kan dit verhaal realiteit zijn en iedereen overkomen.

Ik moet zeggen, diit boek heeft mij erg aangegrepen en zindert na het lezen nog lang na.

 

‘At Summer’s End’ is een boek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken!


Deze jonge auteur heeft heel wat in haar mars. Je verwacht niet dat een jonge schrijver zo’n heftige onderwerpen zou aansnijden. Met dit debuut kan ik niet meer zeggen dan een dikke proficiat en we kijken reikhalzend uit naar jouw volgende werk Kim!


ISBN: 9789081954365 - Paperback - 245 blz. - Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: LetterRijn

Klik hier voor meer info