Amber Cavens wint eerste Aspe Award


Zaterdag 31 oktober werd op de Boekenbeurs de eerste Aspe Award uitgereikt.


Auteur Pieter Aspe helpt met deze award zijn thrillerfans bij het schrijven en publiceren van korte krimiverhalen. De opdracht was een verhaal van 1700 woorden – het exacte aantal woorden dat Pieter Aspe elke dag schrijft – te schrijven.


Ook moest het verhaal beginnen met de  zin: ‘De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus’, wat meteen ook de eerste zin van het nieuwe boek van Pieter Aspe  ‘Het Oor van Machus’ is.

Uit de vele inzendingen werd er als winnares Amber Cavens uit Wingene gekozen met haar verhaal ‘Gaar’.


Amber Cavens (21) wist niet wat haar overkwam toen ze werd opgebeld door Pieter Aspe en hij haar vertelde dat ze de eerste laureaat was van de Aspe Award 2015. Als jongste deelnemer mag ze met haar inzending Gaar de eerste editie van deze gloednieuwe award op haar naam schrijven. Amber kreeg een cheque ter waarde van 1500 euro uit handen van Pieter Aspe.

Uit het juryrapport: “Een beetje een Roald Dahl –achtig (‘Lamb to the slaughter’) kort verhaal, waarin een fijne balans gevonden wordt tussen karaktertekening en plot. Goede opbouw in motivatie hoofdpersonage met humoristisch toegankelijke ondertoon.


Leuke vondst in aanloop en beschrijving psychose. Sterk geheel en verbeeldende zinnen. Hoe goed is een huwelijk en vooral: hoe paranoïde kun je worden? Terechte en mooie eerste winnaar van de Aspe Award.”

Tweede werd door de zeskoppige jury Koen Strobbe uit Uzès (Frankrijk) met ‘Een goed jaar’, goed voor het hele oeuvre van Aspe en derde werd Sandra Vets uit Sint-Amands met het krimiverhaal ‘Duivelse Drank’. Zij mag een jaar lang Omer drinken, het favoriete bier van Van In.


De drie verhalen en de eerste 1700 woorden van Pieter Aspe’s ‘Het Oor van Malchus’ is verschenen in een gouden pocketboekje met een oplage van 25.000 exemplaren.