'Album 26' van De Kiekeboes verkozen tot het beste Belgische stripverhaal


Boek.be ging samen met Stripgids en Radio 1 op zoek naar het beste Belgische stripverhaal. De luisteraars konden kiezen uit een shortlist van 25 toptitels en hun stem uitbrengen op hun favoriete strip.

 

Op 11 november werd in de blauwe zaal op de Boekenbeurs de winnaar bekend gemaakt in een live uitzending van Radio 1. De radiouitzending stond volledig in het teken van de strip. Er was zelfs een wafelenbak voorzien, zoals in de strips van Nero.

 

De winnaar van de Belgische strips aller tijden  is 'Album 26' van De Kiekeboes. Striptekenaar Merho kreeg van stripambassadeur Alex Agnew een enorme tekstballon overhandigd in chocolade.

“Album 26 gaat eigenlijk nergens over. Ik had toen al 25 albums en wou eens iets anders doen met het medium strips. Toen het album verscheen kreeg ik slechte kritiek. De lezers dachten dat mijn inspiratie op was, alleen kinderen vonden het leuk”, vertelde Robert Merhottein, beter bekend als Merho.

 

“Ik ben sprakeloos, ik had dit nooit verwacht. Ik denk dat dit meer zegt over de populariteit van de Kiekeboe-reeks op dit moment dan over de beste Belgische strip. Als je ziet dat mijn leermeesters Willy Vandersteen en Hergé achter mij in de lijst staan, dit vind ik echt gênant,” aldus Merho.

Op de tweede plaats staat “De Koningin van Onderland” van Jommeke, derde plaats is voor “De Zwarte Madam” van Suske en Wiske, Kuifje vinden we terug op de vierde plaats met “De Juwelen van Bianca Castafiore” en de top 5 wordt afgesloten met “Avontuur in San Doremi” van  Piet Pienter en Bert Bibber.

 

Stemmenimitator en tevens grote verzamelaar van Kiekeboe Guga Baul kwam de vijf genomineerde strips aan het publiek voorstellen.

Gedurende de uitzending kwamen vele gasten vertellen over strips, waaronder Joris Vermassen, (beter gekend als Frits Van den Heuvel), Toon Horsten, Leen Vandersteen (dochter van Willy Vandersteen, en voorzitster van de Willy Vandersteenprijs) en Brecht Evens, auteur van o.a. “De Liefhebbers” en tevens geselecteerd in de top 25 van de beste Belgische strips met “Panter”.

 

Ook stripambassadeur Alex Agnew en André Vandorpe, directeur Boek.be kwamen langs om over strips te vertellen. De muzikale omlijsting werd verzorgd met een live-optreden van Flip Kowlier.