Freddy Michiels brengt hulde aan 55 Antwerpse helden


Marc Wouters & Freddy Michiels
Marc Wouters & Freddy Michiels

Maandag 20 oktober stelden auteur Freddy Michiels en fotograaf Marc Wouters hun boek ‘55 Heroes in Antwerpen’ voor op ‘t Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis in aanwezigheid van schepen Nabilla Ait Daoud.

 

Freddy Michiels beschrijft in ‘55 Heroes in Antwerpen’ 55 standbeelden uit het Antwerps stadsbeeld die een bijzondere betekenis hebben. Van Brabo, Lange Wapper, Lieven Gevaert, Josje Vermeulen, Julien Schoenaerts tot Koning Albert I.

 

De auteur brengt het verhaal van 55 helden die hun stempel gedrukt hebben op ons land en op de Scheldestad in het bijzonder. Boeiende verhalen die – dankzij de treffende fotografie van Marc Wouters – mooi in beeld gebracht worden.

 

Het boek is geschreven in drie talen, de essentie van de Nederlandse teksten worden vertaald naar het Frans en het Engels.

Freddy Michiels: “In de regel zijn standbeelden en straatnamen een postuum eerbetoon. Slechts enkelen is het gegeven om reeds bij leven de onthulling van zo’n huldeblijk te mogen meemaken. Onder hen Hendrik Conscience, koning Albert I, Henri Leys en Luc Philips bijvoorbeeld. Conscience was niet bij de onthulling, hij was toen te ziek om aanwezig te zijn.”

 

“Verder zijn er nog  merkwaardige figuren die we niet mogen vergeten en die door een standbeeld vereeuwigd werden”, vertelde Michiels, “ Zo is er onder andere Peter Benoit, de grondlegger van de Vlaamse Muziekschool in Antwerpen waarvan hij in 1867 de eerste directeur was. Zijn werk mag in Brussel testamentair alleen in het Nederlands uitgevoerd worden.

vlnr: fotograaf Marc Wouters, art director Swa Wilmots, uitgever Alexander Jonckx, schepen Nabilla Ait Daoud en auteur Freddy Michiels
vlnr: fotograaf Marc Wouters, art director Swa Wilmots, uitgever Alexander Jonckx, schepen Nabilla Ait Daoud en auteur Freddy Michiels

Ook Lieven Gevaert, pionier van het sociaal beleid in het bedrijfsleven, de vernederlandsing van het bedrijfsleven en een grondlegger van een wereldbedrijf heeft een standbeeld. Lieven was ook de eerste voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond en de stichter van het Sint Lievens College.

 

En Peter de Grote, die werd De Grote genoemd omdat hij 2,04 meter groot was, hetgeen uitzonderlijk was in de 18de eeuw. Hij kende Nederlands en onder zijn bewind verscheen in Rusland de eerste krant.”

 

In het boek vinden we verder verschillende standbeelden die schenkingen van personen, mecenassen of bedrijven zijn, zoals bijvoorbeeld: Simon Bolivar (Peru), Brabo (Nottebohm), Willem Elsschot (Radio 2, Kamer van Koophandel e.a.), Koning Boudewijn (Privépersonen en Kamer van Koophandel), Koning Leopold I, Lucifer, Moeder Netje; Theodoor Verstraete en Gerard Walschap.

“Met een standbeeld wordt ook hulde gebracht aan fictieve personages. Zo zijn er standbeelden in het stadsbeeld verrezen om legendes in leven te houden zoals de standbeelden van Brabo, Lange Wapper, Minerva, Nello & Patrasche, Samsom of Teun de Eierboer bijvoorbeeld.

 

Sommige standbeelden huldigen belangrijke artiesten of schrijvers via één van hun creaties zoals Joske Vermeulen (Gaston Berghmans), Jan de Lichte (Louis-Paul Boon) of Moeder Netjes (Lode Zielens) bijvoorbeeld”, aldus Freddy Michiels.

De standbeelden in Antwerpen verbergen nog vele andere verhalen die een verrassend beeld scheppen van de gehuldigde figuren. Zij worden in het boek op een leuke manier beschreven, geïllustreerd met prachtige foto’s van fotograaf Marc Wouters.

 

“55 Heroes in Antwerpen” van Freddy Michiels is een coproductie van kmo-promoties vzw en uitgeverij Artus. ISBN 978 90 7904 8410,  Formaat: 255 hoog x 215 breed, 254 bladzijden.  Prijs: 29,95 euro.

Meer info op www.55heroesinantwerp.be